ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Б >> Бартоломео Скапи

Бартоломео Скапи

Тип: Други

Описание:

Бартоломео Скапи (c. 1500 – 13 April 1577) бил известен Ренесансов кулинар. Произхода му е обект на спекулации, но според последни проучвания става ясно, че идва от град Думенца в Ломбардия. За това говори надпис на каменна плоча в църквата в Луино. Преди това, първият известен факт за неговия живот е, че през април 1536 г., организирал угощение, докато бил на служба при кардинал Лоренцо Кампрегио. Служил е при няколко кардинали след това, дори е бил на служба при папа Пий IV, във Ватиканската кухня. След това продължил работата си и при папа Пий V.
Скапи достигнал своята слава през 1570 г. с публикуването на монументалната кулинарна книга Opera dell'arte del cucinare. В книгата са поместени около 1000 рецепти на Ренесансовата кухня и са описани готварски техники и пособия. Там присъства дори първото изображение на вилица. Той обявил пармезанът за най-доброто сирене на света, и отбелязал че "черният дроб на домашна гъска отгледана от евреи е с огромни размери и тежи между  един и два килограма", като с това посочва, че по онова време евреите практикували гушенето на гъски. Препечатки на "Операта" непрекъснато били публикувани от 1570 до 1643 г.
Скапи преобърнал представите в кухнята на своето време с нови готварски методи и използване на продукти, внесени от Америка.
Скапи починал на 13 април 1577 г. и бил погребан в църквата Св. Св. Винченцо и Анастасио ала Регола, покровители на готвачите и пекарите.