ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Г >> Глювайн

Глювайн

Тип: Други

Описание:

Един от първите предвестници за наближаващите коледни и новогодишни празници в Германия са отворените базари, измежду които се носи омайният аромат на глювайн - германско червено греяно вино, към което са прибавени специални подправки.

Различните части на Германия предлагат богато разнообразие от рецепти, по които се приготвя топлата слабоалкохолна напитка. Класическата рецепта включва червено вино, към което се прибавят основните подправки: канела, карамфил, цитрусов плод, захар. Глювайнът се нагрява на слаб огън до около 80 градуса, като в никакъв случай не бива да се кипва, тъй като ще изгуби ароматните си качества. Понякогаза по-богат вкус се прибавят индийско орехче, бахар или парченца ябълка. Някои включват към съставките и коняк, ром или ликьор, за да се вдигне градусът на напитката. В Германия глювайнът по традиция се приготвя с червено вино, в Северна Италия го предпочитат с бяло, а в Австрия са популярни и двете.

Домашно приготвеният глювайн позволява съставките да се слагат в зависимост от предпочитанията: с по-силен или по-слаб аромат, с повече или по-мало захар. По традиция греяното вино се пие от високи прозрачни чаши с дръжки. На коледните базари обикновено го предлагат в красиви порцеланови чаши.

Типичната украса включва резенче цитрусов плод и пръчица канела. Обикновено се сервира с джинджифилови сладки или меденки. Освен със сладкиши вкусът на глювайна чудесно се съчетава с печено месо. Неслучайно топлата напитка винаги се продава и на щандовете за наденички.

Освен превъзходни вкусови качества германското греяно вино в малки количества (една чаша дневно) притежава благоприятни за здравето свойства. Действа както профилактично, така и облекчаващо при простуда, кашлица, инфекциозни заболявания, дори стрес и преумора.