ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Г >> Гъби

Гъби

Тип: Други

Описание:

По своя хранителен състав гъбите конкурират месото, рибата и зеленчуците. Те са съкровищница на белтъчини. Съдържат всички необходими за организма аминокиселини - тирозин, хистидин и аргинин, които не изискват разграждане и се абсорбират много лесно.

Консумацията на гъби спомага за снижаване нивото на холестерол в кръвта, поради съдържащия се в тях лецитин.

Гъбите съдържат и някои видове мазнини, въглехидрати, ферменти и микроелементи (флуор, калий, магнезий, желязо, натрий).

По съдържание на калий и фосфор например, гъбите се подреждат редом до плодовете.

Дневната доза от цинк и мед, необходими за образуването на кръвни клетки, може да се получи чрез консумацията само на 100 грама гъби.

Изобилието от витамини също е голямо. В повечето ядливи гъби витамин В1 не е по-малко, отколкото в зърнените култури, а по обем на витамин D те могат да се приравнят към кравето масло. 

Гъбите са изключително температуро-чувствителни и бързо се развалят. За целта преди да се пристъпи към съхраняването им в хладилник,е необходимо да се поставят в хартиен плик. Горният край на кесията трябва внимателно да се прегъне по такъв начин, че да бъде затворена на върха, но гъбите да могат да дишат. Хартията ще абсорбира влагата от гъбите, затова е препоръчително книжната кесия да се постави в по-голям перфориран найлонов плик. Тази комбинация от два вида торбички ще позволи на гъбите да дишат, но не и да изсъхнат.

Не мийте или режете гъбите преди да пристъпите към съхранение. Поставете пликовете в хладилник. Хладният въздух от хладилника ще запази гъбите свежи за няколко дни.

Гъбите абсорбират миризми, затова ги съхранявайте далеч от храни със силен аромат.

Свежите гъби не са подходящи за съхраняване, но ако ги замразите във фризер, ще се запазят за около месец. Преди да пристъпите към процедурата, трябва внимателно да ги нарежете и да ги поставите в пликове. Добър вариант за съхранение е гъбите да се запържат в малко масло, да се охладят и тогава да се поставят в херметически съдове за замразяване.

Друг начин за съхранение във фризер е бланширането. То прави гъбите жилави и не е задължително, ако не смятате да ги замразявате за по-дълъг период. За целта напръскайте гъбите с лимонов сок, смесен с вода, след което ги поставяте в кипяща вода за няколко минути, като не забравяте да ги охладите след процедурата. Трябва да знаете, че при замразяването си те неизбежно ще загубят от своя аромат и ще променят консистенцията си.