ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Ж >> Женшен

Женшен

Тип: Други

Описание:

Женшен (Panax Ginseng) - тревисто растение от сем. Аралиеви. От шестте вида от рода това е най-известния, понеже се използва от древността в Китай като всеизцеляващо (panacea) и афродизиращо средство.

Корените на дивия женшен някога са се ценяли повече от златото. Особено ценни са били корените, напомнящи фигурата на човек /на китайски женшен означава "човек-корен"/, от тук и предполагаемите чудодейни качества. Женшенът отдавна се култивира в Манджурия и Корея, а в последно време и в САЩ. В Китай са познати 15 различни вида женшен.

Според легендите корена на растението е дар, даден на хората от планинските богове. Китайската медицина високо цени неговите свойства. Нещо повече, в далечното минало 1 кг женшен е струвал колкото 1 кг злато. Съвременните проучвания потвърждават неговото стимулиращо и общо тонизиращо действие. Познати са различни видове препарати от растението: настойки, спиртни тинктури, прахове, таблетки. У нас се предлага под формата на дражета, приготвени от стрити на прах корени на растението.