ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> К >> Каперси

Каперси

Тип: Други

Описание:

(Capparis spinosa) са широко разпространени по Средиземноморието храсти с пълзящи бодливи клони с дължина 1 – 2 м.

Плодовете са с вретеновидна форма и с много семена. Имат аромат, подобен на синапа, и лютив вкус.

Диворастящо се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка. Използват се недоразвитите цветни пъпки.

Събирането им е трудоемко, което обяснява и високата им цена. Най - ценени са най - дребните каперси, растящи в Южна Франция. Те са със силен аромат и наситен лимонов вкус. Цветните пъпки се употребяват най-често в прясно състояние, а по-рядко мариновани. Те са почти закръглени, малко сплескани, от едната страна са леко заострени, дълги до 1 см. Доброкачествените пъпки в прясно състояние трябва да са цели, твърди, напълно затворени и с тъмен, масленозелен цвят. Те имат специфичен мирис наподобяващ синаповия и лют вкус.

Старите некачествени цветни пъпки на каперсите са почернели, омекнали и безвкусни.

На пазара се срещат няколко сорта каперси и се именуват според географския им произход.

След като бъдат обрани, каперсите се изсушават на слънце и се мариноват в оцет, вино, саламура или просто се поставят в сол, за продажба по магазините. Така приготвени, каперсите придобиват наситен лимонов вкус, подобен на зелените маслини и подходящ за салати, заливки, сосове, зеленчуци и различни видове меса. Много добре допълват салати от домати и патладжани. Идеални са за ястия от риба, а много често хората ги консумират направо от буркана.