ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> М >> Магнезий

Магнезий

Тип: Други

Описание:

Заедно с калция, калия и натрия магнезият е един от четирите важни елемента, необходими за правилното биологично функциониране на човешкия организъм. Участва в над 300 ензимни реакции. Влиза в състава на скелета, мускулите, тъканите на сърцето, панкреаса, черния дроб, надбъбречните жлези и кръвта.

Според учените само 30-40 % от магнезия, който приемаме, се усвоява. Ако превишим необходимото количество, излишъкът се изхвърля. Ако пък е по-малко, отколкото трябва да бъде, бъбреците правят всичко възможно, за да съхранят максимално количество от него.

Обикновено лекарите препоръчват да се консумира много калций, защото той предпазва от остеопороза. Но прекомерният прием на калций пречи за усвояването на магнезия, а той е не по-малко важен за здравето. 

Има връзка между липсата на магнезий и сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че хората, които пият минерална вода, богата на магнезий, са по-малко предразположени към инфаркти. Недостигът на магнезий увеличава риска от аритмия и тромбоза. Според специалистите всеки ден трябва да приемаме по 6 мг магнезий на килограм от теглото си.

Спортистите и възрастните хора се нуждаят от повече, но бременните жени имат най-голяма нужда от магнезий. Дефицитът на магнезий при тях може да доведе до хипертония, преждевременно раждане или забавяне на развитието на плода.

Магнезият присъства в сравнително малко, предимно висококалорични продукти - шоколад, бобени храни, пълнозърнест хляб, бадеми. Единствено скаридите са храна, богата на магнезий и бедна на калории. Когато магнезият липсва, чувстваме се по-тревожни, по-нервни, по-раними и чувствителни. Приемането му в по-големи количества повишава самочувствието и настроението.

Източник: Ани Димитрова