ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Р >> Резене

Резене

Тип: Подправки

Описание:

Резенето (Foeniculum vulgare, наричано още морач, див копър или сминд) е растение от рода Foeniculum (смятано за единствен вид от много ботаници) и расте в южна Европа (особено по Средиземноморието) и югозападна Азия. То е от семейството на магданоза и моркова Сенникоцветни.
Резенето е силно ароматично многогодишно тревисто растение, право, синьозеленикаво на цвят, достигащо 2 м на височина. Листата достигат на дължина до 40 см. Те са ситно нарязани, като крайните им сегменти са нишковидни, широки около 0,5 мм. Цветовете се образуват на върха в сложни сенници, широки 5-15 см, като всяка секция на сенника съдържа 20-50 миниатюрни жълти цвята на къси стъбълца. Плодът е продълговато сухо семе, дълго 4-9 мм и наполовина или по-малко широко с жлеб.
Резенето е храна за ларвите на някои видове пеперуди като Amphipyra tragopoginis и Papilio zelicaon.
Цъфти от юли до септември. Използва в италианската и испанската кухни за подправяне на риби и супи.
От резене се добива и етерично масло. Използва се и като билка при запек, недостиг на кърма при кърмачките, при камъни и възпаления на бъбреците, колити ,газове, за апетит, при кашлица.Семената облекчават газовете и стомашните болки, имат диуретичен и противовъзпалителен ефект. Под формата на настойка действа като очистително и облекчава коремното разтегляне.
При неспазване на предписаната доза семената могат да бъдат отровни.