ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> С >> Сабайон

Сабайон

Тип: Други

Описание:

Забайон (изписван още като забайон, или забайоне, забаглионе произнасян на италиански: [dzabaˈʎioːnɛ]), е Италиански десерт, направен от яйчени жълтъци, захар, десертно вино (обикновено Марсала, но в оригиналната рецепта се използва Moscato d'Asti), понякога се използват целите яйца. Това е много лек яйчен крем, като това се постига с разбиване и въздушност на структурата му. Традицията е да се поднася със свежи смокини. От 1960-те, в ресторантите в САЩ в териториите с преобладаващо италианско население, започнали да сервират крема с ягоди, боровинки, праскови, и т.н., в чаши за шампанско. Във Франция, десертът се нарича Сабайон, докато неговото италианско име забайон или забаглион.
Десертът е популярен дори е Аржентина и Уругвай, където е познат под името самбайон. Много обичан вкус за сладолед в Аржентинските сладоледени къщи. В Колумбия името на крема е sabajón. Кремът се консумира най-често по време на Коледните празници.

Произходът на десерта е неясен. Предполага се, че води началото си от 9 век, на територията на Торино. В класическият крем се използват сурови жълтъци, но днес повечето кулинари предпочитат да го приготвят на водна баня. Разбитите белтъци в някои рецепти, понякога биват заменяни с разбита сметана.

Понякога виното в рецептата се пропуска и кремът може да се поднася на деца и хора, които не желаят да консумират алкохол. Разбира се, тогава говорим за съвсем различен десерт. Има случаи, когато кремът се овкусява с малко количество еспресо.