ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Ч >> Червена боровинка

Червена боровинка

Тип: Билки

Описание:

Червената боровинка (Vaccinium macrocarpon) е вечнозелен храст с ядливи плодове. Вирее в кварцови, торфени мочурища в хладните северни райони на Съединените щати. Тя принадлежи към растенията от семейство "Пиренови", които са местни за този регион. Плодовете зреят през есента по ниско стелещите се, издължени, наподобяващи лоза стебла на растението.

За виреенето на червената боровинка са необходими прецизна влажност, почва и климат. Тя расте в своеобразни лехи от пясък, торф, чакъл и глина. Този тип почва се формира от ледникови наноси.

Въпреки че има култивизирани сортове се берат и дивите, от които се прави сладко. Расте на компактен малък храст с 10-40 см. височина. Растението е много издръжливо на ниски температури под −40 °C. Храстът е разпространен по каменливи поляни, в иглолистни гори; Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Рила, Витоша, Пирин, Беласица, Средна гора (включително Лозенска и Плана планина).

- Червената боровинка расте над 700 м.н.в., често заедно с Черната боровинка.
- Листата са леко обратно-яйцевидни, корави, със завит към долната повърхност ръб, презимуващи (сменят се на 2-3 години), целокрайни, с едностранно обратно леко врязан връх, и с характерните точки (жлези) по долната повърхност.
- Цветовете не са стеснени на края, a са фуниевидно разтворени. Затова Червената боровинка цъфти и плододава по-късно от Синята и Черната, чиито цветове са стеснени (прищъпнати) на края.
- Плодовете са червени. Не са толкова сочни и вкусни, като на Синята, но се появяват по-късно, когато другите боровинки ги няма.

Туристите, сновящи из северните части на САЩ през есенните месеци, най-вероятно ще попаднат на своеобразна за региона грандиозна гледка - сгушени между горите и откритите  пространства, пред очите на пътника се стелят червени езера. Това явление не е приумица на природата, а годишното прибиране на реколтата от червени боровинки.

За да приберат реколтата от уникалния, местен за региона плод, американските фермери често наводняват обилно лехите, в които зреят боровинките. Всяка боровинка съдържа по четири въздушни камерки, благодарение на които се издига като шамандура. Плодчетата се носят на повърхността на тези временни езера и образуват бляскава, ярко червена пелена. Веднъж издигнали се на повърхността, прибирането им е лесно - край на пипкавото бране!

Червената боровинка допълва отлично печени или приготвени по друг начин меса, фондю и раклет. Тя придава завладяващ вкус на супите и пастата и е превъзходен избор за приготвянето на сладкарски печива или дребни закуски. Отдайте се на изкушението и опитайте!