ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Ч >> Черна сол

Черна сол

Тип: Подправки

Описание:

Черната сол (известна под името Kala Namak или Sanchal на хинди) е специален вид индийска вулканична каменна сол. По скоро е лилаво-розово-сива на цвят отколкото черна и има отличаващ се серен минерален вкус, напомнящ на твърдо сварени яйчени жълтъци.

Добива се във вулканичните региони на Пакистан и Индия.

Черната сол се използва в индийската кухня като подправка, защото внася пикантен аромат на салати наречени 'chaats', използват я за овкусяване на чътни, закуски, консерви, млечни салати и много други пикантни индийски ястия. Понякога се използва за подправяне на напитки, особено за разхлаждане през лятото, като известната Jal Jeera с вкус на кимион.

Според индийската класическа медицинска наука Аюрведа, черната сол има отличителни терапевтични ползи. Богата е на желязо и е чудесен лек срещу газове и киселини в стомаха.

Специалистите в Аюрведа споделят още едно предимство на черната сол, за разлика от обикновената сол, тя не повишава съдържанието на натрий в кръвта и следователно се препоръчва на пациенти с високо кръвно налягане. Освен това черната сол подпомага храносмилането и влияе благотворно на зрението.
 

Снимка: airyway.blogspot.com