ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Ш >> Шийтаке

Шийтаке

Тип: Други

Описание:

Шийтаке (Lentinula edodes) е ядлива гъба характерна за Източна Азия, която се отглежда и консумира в редица азиатски страни, като Китай, Япония, Корея и Тайланд.  Честа практика е да се изсушава и изнася за страни по целия свят. В Далечния Изток, шийтаке е деликатес.

Свежи или сушени, гъбите влизат в разнообразно приложение в кухнята на Източна Азия. В Китайската кухня, най-често са използвани във вегетарианския специалитет Buddha's delight. В Япония, са включени в състава на супата miso. В Корейската кухня, са често използвани в ястия като bulgogi (мариновано говеждо на скара), jjigae (яхния), и namul (задушени зеленчукови ястия). В Тайланд, могат да бъдат сервирани пържени или задушени на пара.

Шийтаке често биват изсушавани и продавани като консервирани храни. В такъв случай трябва да бъдат освежени, като се накисват във вода преди готвене. Много хора предпочитат сушените гъби пред пресните, но трябва да се отбележи, че процесът на сушене на слънце разрушава протеините и аминокиселините в сушените гъби и трансформира ергостерола във витамин D.

Китайците я наричат зимна гъба или гъба-цвете, а в Корея, Тайланд и Виетнам названието й означава ароматна гъба. Достойнството на шийтаке е в текстурата и неповторимия й дълбок мирис. Подобно на манатарките, ароматът и вкусът на шийтаке стават още по-силни, когато гъбите са сушени. Тъй като това е много пореста гъба, след съвсем кратко варене или накисване тя възвръща първоначалния си обем, само че с много по-интензивен аромат. Цветът й се колебае от жълто-кафяв до много тъмно кафяв, а шапката й прилича на чадър. Популярна е сред вегетарианците, защото съдържа голямо количество протеини, аминокиселини и витамин D. Тези свойства превръщат гъбата във все по-разпространен заместител на месото, наравно със соята и тофуто.

Днес шийтаке са световно известни и достъпни. В Русия се отглеждат и консумират големи количества от тях. Заради възможността да бъдат отглеждани по целия свят, цената им драстично се понижава.