ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Я >> Ярлсберг

Ярлсберг

Тип: Други

Описание:

Ярлсберг (на английски: Jarlsberg, /ˈjɑrlzbərɡ/) е норвежко полутвърдо сирене, което се произвежда от пастьоризирано краве мляко. 

Ярлсберг прилича на ементал и други швейцарски дупчести сирена. Полутвърдо сирене с коричка, покрита с жълт восък. Вътрешността е със златисто жълт цвят, осеяна с кръгли дупки с различни размери. сиренето има мек, сметанов, пикантен, сладък вкус. През 1830-те години швейцарски сиренари пристигат в Норвегия, за да обучат норвежки млекари да произвеждат класическото швейцарско пикантно, сладко и дупчесто сирене. За известно време това сирене става много популярно в Норвегия, но няколко години по късно производството му замира. През 1950-те години учени от Норвежкия селскостопански университет започват разработка с цел да се възстанови производството на дупчесто сирене, като правят и съответни промени в технологията. Сиренето започва да се произвежда въз основа на тайна норвежка рецепта от 1956 г., която е известна на малцина. Съчетанието на традиционното сирене и модерната технология му придава уникални вкусови характеристики. През 1956 г. сиренето започва да се продава в Норвегия, а от 1961 г. започва да се изнася и в чужбина. Названието Ярлсберг произхожда от името на бившия окръг Ярлсберг, където първоночално започва неговото производство. 
Сиренето се произвежда от норвежката компания "TINE". Днес Ярлсберг е третият по значимост експортен продукт на Норвегия. Сиренето е много популярно и в САЩ (където се произвежда и по норвежки лиценз) и в Европа. В САЩ, Ярлсберг е най-продаваното чуждо сирене на пазара.