ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ >> ЗА ЗДРАВЕ >> Аюрведа на масата

Аюрведа на масата

Тип:
ЗА ЗДРАВЕ

Описание:

От начина, по който приемаме една или друга храна, зависи дали тялото и душата ще имат полза от нея. На това учи аюрведа - древноиндийската система от познания за живота.

Това, което консумирате, трябва да е прясно приготвено, гласи една от диетичните заповеди на тази система. Да не се подлага на повторна термична обработка. Заемете се с готвенето в добро разположение на духа, мислейки за приятни неща, за да бъде ястието по-вкусно и по-полезно.

Яжте "жива" храна. Свежите плодове и зеленчуци и натуралните зърна съдържат ензими, необходими за правилното храносмилане и пълноценното усвояване, както и хранителни вещества, важни за нормалното клетъчно строителство.

Водете се от чувството си за глад. Според аюрведа традиционната закуска, обяд и вечеря не са задължителни. Организмът знае най-добре кога му трябва зареждане, затова яжте тогава, когато сте гладни, но без да преяждате. Единственото изискване е първото ядене за деня да е до 8 часа сутринта.

Комбинирайте правилно менюто си. Това е важно за качественото преработване и усвояване на поетата храна. Млякото например не бива да е в комплект с кисели плодове (вкл. цитрусови), плодовете - с картофи и други нишестени продукти, и т.н. Пъпешът не трябва да се съчетава с никаква друга храна.

Веднъж седмично разтоварвайте организма си. Изпробвайки еднодневното гладуване, ще оцените неговите положителни страни.

Оцветявайте менюто си с 6-те основни вкуса - сладко, солено, кисело, лютиво, тръпчиво и горчиво. Балансираната диета обаче изисква да не се прекалява с никой от тях. Не се препоръчва също така еднообразието - ден след ден да се придържате към една и съща комбинация. Позволете на организма си да се наслаждава на цялата вкусова палитра. Той ще ви се отблагодари за това.

Не пренебрегвайте подправките. Аюрведа оценява не само вкусовите им качества, но и съдържащите се в тях ценни вещества.

Яжте с настроение! Приетата храна поема енергията на вашите мисли, затова на масата мислете само за хубави неща. Ако не можете да спрете потока от отрицателни емоции и мисли, по-добре станете и изчакайте по-подходящ момент за хранене. От това зависи правилното усвояване на консумираните продукти и ползата от тях за здравето.

Хранете се бавно! Това просто правило е много важно. Несдъвкана добре, и най-полезната храна не отдава на организма ценните си съставки. Нещо повече - ако от нея не се извличат всички полезни хранителни вещества, тя трови тялото. И обратно: налага ли се по силата на външни обстоятелства да приемате не особено полезни продукти, но ядете бавно, а вашата храносмилателна система е в добро състояние, организмът ви ще намери начин да извлече полза от това, което е поел, а токсините ще изхвърли. Така действа според аюрведа системата за неговото самонастройване.


0 КОМЕНТАРИ >> | ЩРАКНИ ТУК!


КОМЕНТАРИ МОГАТ ДА ПРАВЯТ САМО РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!