ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ >> ЗА КРАСОТА >> За бели зъби

За бели зъби

Тип:
ЗА КРАСОТА

Описание:


За да запазите зъбите си бели е желателно да се избягват храни, които причиняват петна и тъмно оцветяване по зъбите. За повечето от тях, като кафе, черен чай, цигари и червено вино, всички знаем, но има и такива, за които не сме си помисляли - соев сос и боровинки. Правилото е лесно за запомняне - всичко, което причинява трайни петна по дрехите, може да причини петна по зъбите. Ако се стремите към по-бяла усмивка, не забравяйте да си миете зъбите след употребата на оцветяващи храни и напитки. Ако не разполагате с четка за зъби на място, може просто да изплакнете обилно устата си с обикновена вода или вода за изплакване.

Други храни имат качеството да премахват бактерията, която причинява плака, която впоследствие се втвърдява и се превръща в жълтеникав на цвят тартар, ако не си мием зъбите правилно. Хрупкави зеленчуци и плодове са най-яркия представител на тази група храни. Ябълките са перфектния избор, но морковите, карфиола и стръковете целина вършат същата работа. Сигурно се питате как тези храни действат за да отстранят плаката? Фибрите почистват зъбите, но също така тези храни стимулират слюнкоотделянето, което предпазва от образуването на плака.

Други храни, като лимоновия сок например, могат значително да избелят зъбите, но зъболекарите са против, понеже плодовата киселина може да доведе до изтъняването на емайла. Но има друг плод, който успешно може да избели зъбите - ягодата. Опитайте със смачкана ягода, към която прибавете 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат и малко вода докато се образува кашичка. Тази кашичка не крие опасностите на лимоновия сок, тъй като киселината на ягодата е неутрализирана със содата бикарбонат. Четкайте зъбите си с тази домашно приготвена смес, като задължително след това ги изчеткате с паста за зъби, за да премахнете останките от плода. Содата бикарбонат може да се използва и самостоятелно, като сложите малко върху навлажнена четка за зъби и така ги търкате с кръгови движения за около две минути. Не използвайте по-често от веднъж седмично, тъй като содата действа абразивно на зъбния емайл.

Сутрин след закуска (ако закусвате) се жабурете с по една лъжица зехтин, колкото се може по-дълго време.

Чаена лъжичка от ябълков оцет смесен с чаша вода, може да замести водата ви за изплакване ако се стремите към по-бели зъби. Важно е да разредите ябълковия оцет във вода, защото киселината от оцета може да повреди зъбния емайл, ако се използва продължително.

Каквото и да правим, не трябва да забравяме, че добрата устна хигиена е от най-голямо значение. Мийте си зъбите след всяко ядене или поне ги изплаквайте обилно с вода. Добра идея е след всяко ядене да изяждате по една ябълка. По-полезно за зъбите е да не я разрязвате на парченца, а да отхапвате от нея, защото по този начин почистването и избелването на зъбите е по- ефикасно.

Вземете една-две клечки за уши и ги потопете в двупроцентов разтвор от кислородна вода. Търкайте пожълтелите зъби внимателно.


Специалисти съветват, че бели зъби, без никакъв зъбен камък се постигат, ако ги търкате веднъж седмично със смес от по една лъжичка меден оцет и фина сол. А меденият оцет се прави по следния начин: Чрез ферментация, в една чаша с вода, поставеният мед в нея се превръща в меден оцет. Стайната температура и водата разграждат медните частици.

Изстискайте един лимон, прибавете 250 мл. вода, потопете четката в разтвора и с нея търкайте старателно зъбите си. С останалата смес изплакнете цялата уста и жабурете за кратко. Препоръчително е упражнението да се прилага 2 пъти седмично.

Не забравяйте да използвате конци за по-добро почистване между зъбите си, а също така веднъж на шест месеца посещавайте зъболекаря си за професионално почистване и полиране на зъбите.

 

 


0 КОМЕНТАРИ >> | ЩРАКНИ ТУК!


КОМЕНТАРИ МОГАТ ДА ПРАВЯТ САМО РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!