ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ >> В ДОМАКИНСТВОТО >> Лекета

Лекета

Тип:
В ДОМАКИНСТВОТО

Описание:

Лекета от ръжда 

Счукват се на ситно готварска сол и лимонтузу или чист лимонов сок, капва се малко вода, за да стане кашица, която се нанася върху плата. Оставя се на силно слънце. След 2 часа се изпира.

Лекета от бира

Намазват се с чист глицерин, след което дрехата се изпира в гореща вода и още мокра се изглажда от другата страна.

Лекета от червено вино

Пресни петна от червено вино се поръсват обилно с готварска сол, след което се промиват с чиста вода и накрая се изпират както обикновено.

Лекета от мастило

В топла сапунена вода се разтваря боракс*. Парчето плат се напоява със сместа и петната се търкат, докато петната изчезнат или избледнеят, след което дрехата се изплаква с топла вода и силно се изстисква.

Лекета от олио

Лекето се покрива със ситен гипсов прах. След два дни гипсът се маха и ако лекето не е изчезнало, се поръсва отново с гипс. Гипсът се изпира с вода.

Петно от свещ

Капката от свещ се остъргва внимателно с остро ножче, отгоре се слага попивателна или друга хартия и върху нея се глади с ютия. Ако все пак не се изчистят, се опитва с бензин.

Лекета от оцет

Приготвя се разтвор от 4 части вода и 1 част течен амоняк. С чисто парче плат или четка се натърква лекето, след което се изпира с вода.

Лекета от кафе

Петната от кафе можете да почистите с амоняк.

Петна от грозде

Петна от грозде почистете с тампон от памук, напоен в ацетон.

Лекета от газ

Изчистват се с бензин.

Трева

Следи от трева върху бели тъкани се отстраняват, като се натрият с оцет и разтвор на оксалова киселина (10 мл на 1 литър вода), промиват се с чиста вода, после в топла сапунена вода и накрая - в хладка вода.

Петна от никотин по пръстите

Почистват се, като се натрият силно с лимонова кора.

Петна от плодове

Петна от свежи плодове може да се отстранят, като се наслои върху нацапаните места кисело мляко. Нека "компресът" престои поне час-два. След това се изплаква само с хладка вода. По-упоритите петна - от ягоди, малини, касис, ще паднат, ако се натрият със смес от равни части лимонов сок и оцет. Плата не трябва да се натиска, а да се търка съвсем леко. След това се изплаква.

 

* Бораксът представлява бели прозрачни кристалчета, разтворими в глицерин и вода. На въздуха изветрява лесно. Осапунява мазнините и размеква епидермиса (2,50% воден разтвор за измиване на мазна кожа). Разтворен в глицерин или във вода (20-30%), се използува за избелване и излющване на кожата. В козметиката се използува за омекотяване на варовита вода (1/2 чаена лъжичка на 1 литър вода), за консервиране на кремове, за емулгиране на мазнините, восъците и мастните киселини.


1 КОМЕНТАРИ >> | ЩРАКНИ ТУК!

EdwardNaw / 2022-07-16 21:45:10
Причины купить бытовую технику и плазменную панель в <a href=https://www.sovross.ru/articles/2142/52746>магазине 4К телевизоров</a>. Обзор качеств на которые следует обратить при покупке нового ТВ. Диагональ, разрешение экрана, производитель каждой модели играет большую роль при выборе плазменной панели. Оценить достоинство и качество ТВ поможет эта статья.

КОМЕНТАРИ МОГАТ ДА ПРАВЯТ САМО РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!