ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ >> ЕТИКЕТ >> Подреждане на масата

Подреждане на масата

Тип:
ЕТИКЕТ

Описание:

Добрата подготовка на посрещането на гостите ще изрази нашето уважение към тях. Домът се почиства и подрежда, а менюто се подготвя старателно.
Важно изискване е масата да се подреди изискано и естетично. Това ще създаде настроение и ще домонстрира радостта от срещата и естетичния вкус на домакинята. За да сервирате добре, не са ви нужни скъпи сервизи и прибори, а трябва малко да се постараете. Необходими са ви чиста покривка и кърпи - добре изгладени, обикновени чинии - измити и избърсани.
Приборите се подреждат на 50-60 см един от друг. За всеки прибор като основа се поставя плитка чиния, а върху нея – за обяд чиния за супа, а за вечеря още една по-малка чиния.
Отдясно на чинията се нареждат последователно най-близо нож, лъжица за супа, специален нож за риба и малък нож за закуски. Ако няма нож за риба, сервират се две вилици и се поставят едната отдясно след лъжицата, другата отляво. Ножовете се поставят с острието към чинията. Когато яденето е от мляно месо – мусака, кюфтета и др. нож не се сервира.
Отляво на чинията се поставят последователно вилица за главното меню, до нея вилица за риба и накрая виличка за закуска.
Пред приборната чиния в посока от чинията към центъра на масата се подреждат десертните прибори последователно – лижичка, виличка и малък нож за плодове.
Сгънатата сервиета се поставя в приборната чиния. Вдясно, напряко на ножовете и лъжицата се подреждат чашите за ракия, за вино и за вода или плодови сокове.
По средата на масата на 1 или 2 места се подреждат подноси с нарязан хляб, солнички и общи чинии с добре докорирани салати и закуски, като задължително към всяка от тях се поставят лижица и вилица за сервиране.
При тържествени случаи трябва да се предвидят свежи цветя, поставени в ниски вази.
 


0 КОМЕНТАРИ >> | ЩРАКНИ ТУК!


КОМЕНТАРИ МОГАТ ДА ПРАВЯТ САМО РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!