ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
ДИЕТИ >> Диетата на Дюкан

Диетата на Дюкан

Описание:

Пригответе се за много условия. Има четири фази, които трябва да се спазват безропотно, ако искате резултати. Диетата на френския доктор Пиер Дюкан е богата на протеини, ниска на калории. Абсорбирането на протеини води до висококалорични разходи, от което губите тегло, но не и мускулна маса.

Първата фаза е тази на протеиновата атака, тъй нареченият ударен период - хранете се само с месо, птици, рибни продукти и морски дарове и нискомаслени млечни продукти.

Втората фаза е смесената, в която към протеиновите храни добавяте и зеленчуци, но без картофи, сладка царевица, грах, леща, зелен фасул. 

Третата е консолидационна, в която бавно се завръщате към нормалния начин на хранене, за да се избегне йо-йо ефектът. В нея запзвате постигнатото тегло. Тази фаза продължава толкова, колкото килограми сте свалили, умножени по 10 дни всеки.

Четвъртата фаза е стабилизираща и в нея властват две правила - да имате чист протеинов ден веднъж седмично и да консумирате по 2 супени лъжици овесени трици всеки ден.

Има ли рискове за здравето? 

За кратко време високопротеиновата, нисковъглехидратната диета е малко вероятно да навреди. В по-дългосрочен план изводите са леко размити. Заради високото съдържание на протеин, бъбреците трябва да работят по-здраво, което може да доведе до увреждане или да влоши вече съществуващи проблеми с тях. Затова Дюкан препоръчва приемането на много количество вода дневно.

Избягването на цели хранителни групи като плодовете и зърнените култури може да доведат до увеличаване на хранителния дефицит. В допълнение на това може да изпитвате летаргия, да се сдобиете с лош дъх, със сухота в устата и със запек. Алкохолът е забранен по време на първите две фази на диетата.

Препоръчваме преди започване на диетата да се посъветвате с лекар или диетолог.

 

 

Източник: Рецепти за здраве


Автор:

0 КОМЕНТАРИ >> | ЩРАКНИ ТУК!


КОМЕНТАРИ МОГАТ ДА ПРАВЯТ САМО РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!