ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> З >> Зеле

Зеле

Тип: Зеленчуци

Описание:

Зелето е зеленчук с отлични вкусови качества и висока хранителна и лечебна стойност. То се съхранява лесно и поради тази причина може да се намери на пазара през цялата година. Най-известните сортове от този зеленчук са зелено, червено, савойско и китайско зеле, които се използват в цял свят.

Зелето съдържа аминокиселини, захари, азотни съединения, минерални соли и багрила. То е богато на витамин С, който се запазва дори в киселото зеле, както и на витамините Р, В1, В2, В3, В6, В9, РР, Н, К, U. Съдържа висок процент вода, от 2,6 до 8% захари в зависимост от сорта, 1,4% белтъчини. В зелето се намират соли на калий, калций, фосфор, сяра, натрий, хлор, магнезий, желязо и др. Целулозата, която е до 1,1%, подобрява перисталтиката на червата и оказва благотворно влияние върху жизнената дейност на полезните чревни бактерии. Специфичните вкус и мирис на зелето се дължат на намиращите се в него липиди.

Много ниската калоричност (25 Ккал на чаена чаша нарязано зеле) в съчетание с богатото съдържание на витамини и минерални соли е причина този зеленчук да се използва при диетично хранене на хора с наднормено тегло, затлъстяване и атеросклероза. Солите на калия в зелето са значително повече от солите на натрия, това възпрепятства задържането на вода в организма. Татроновата киселина, която се съдържа в него, предотвратява превръщането на въглехидратите в мазнини, което предпазва от затлъстяване. Народната медицина препоръчва зелето при заболявания на стомашно-чревния тракт, при болести на черния дроб, на далака, авитаминоза, подагра, диабет, колит, намалена функция на щитовидната жлеза идр. Пресният зелев сок има слабително действие. Доказано е, че той лекува и язвени поражения. Зелевите листа действат освежаващо и ободряващо, когато се налагат върху челото и слепоочията при главоболие.

На пазара вече се среща и друга разновидност зеле - бок чой. То прилича повече на маруля и цвекло, като се отличава със тъмнозелените си листа с дълги твърди бели ребра, но вкусът е типично зелев. Този зеленчук е по-богат на калций и витамини от обикновеното зеле и намира все по-голямо място на здравословната трапеза.

Някога в Древен Рим поднасяли зелето като изтънчен десерт и невиждано лакомство.