ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> К >> Коктейл

Коктейл

Тип: Други

Описание:

"Магията в чаша се ражда тогава, когато сладките, горчивите и киселите съставки са в абсолютна хармония помежду си" - казва един от най-добрите бармани в света, Салваторе Калабрезе.

Но за да се превърне коктейлът в "магия в чаша", той е изминал дълъг път. Според проф. Патрик Макговън от Университета в Пенсилвания, САЩ, първото коктейлно парти в света е било в Месопотамия преди 5000 години. Тогава се е пиело вино с мед, ябълков сок и отвара от ечемик (предшественик на бирата). Открити са глинени изделия край река Тигър, съдържащи следи от тартарна киселина. Тя е характерна за познатия днес коктейл сангрия.

Други изследователи пък намират корените на коктейлите при китайците отпреди 3000 години, които пиели плодови сокове, смесени с лед и сняг, или при древните гърци и римляни, които забърквали коктейли от вино и билки. Нашите прадеди също не изоставали от модата. Славяните първи пробвали коктейл от мед и вино, познат в историята като медовина.

Родината на съвременния коктейл обаче е Северна Америка. Още по време на златната треска находчив младеж на име Джеремая Томас започнал да прави нетрадиционно шоу в заведението си, като смесвал различни напитки, за което изисквал от клиентите си входна такса. Първият писмен документ, в който думата е употребена със собственото й значение, е нюйоркското издание The Balance от 1806 г. Там коктейлът е определен като "стимулираща напитка, съставена от силни алкохоли, захар и горчиви настойки". Никога не можем да бъдем сигурни, но най-вероятно коктейлите, близки до днешните, са създадени по време на сухия режим в САЩ през 20-те години на миналия век, когато находчивите американци започнали сами да произвеждат алкохол, но с толкова долнопробно качество, че барманите го смесвали с различни сокове и подправки, за да направят питието поне поносимо.

Многобройни са и историите относно произхода на думата коктейл. Най-разпространени версии за "петльовата опашка" също са американски, но съществуват и немалко френски варианти, които претендират за достоверност.

Днешният коктейл обикновено се състои от три различни вида съставки. За основа се използва спиртна напитка, например водка, джин, уиски или текила, към нея се добавя съставка, която да промени основния й вкус - вермут, някакъв плодов сок, вино, ликьор, дори и яйца и сметана, а накрая се добавя специална съставка, която да подобри вкуса и да добави цвят на питието - гренадин, синьо кюрасо и др.

Класическите коктейли са около стотина. Според класификацията на Международната барманска асоциация (IBA) официалните коктейли биват няколко вида:

- аперитивни (разновидностите на "Мартини", "Манхатън", "Олд фешън", "Маргарита", "Дайкири" и др.)

- лонг дринкс ("Блъди Мери", "Джин физ", "Текила сънрайз")

- афтър динър ("Александър", "Френска връзка", "Уайт ръшън")

- популярни ("Космополитън", "Мохито", 'Куба либре", "Секс на плажа")

Разбира се, съществуват и множество други класификации на коктейлите според съдържанието и вида на алкохола в тях, количеството или други характеристики.

Най-скъпият коктейл в света струва забележителните $515 и през последните 3 години е поръчван само 60 пъти, поради което намери място в книгата на "Гинес". Напитката се нарича Ritz Side Car и се предлага в бар "Хемингуей" на хотел "Риц" в Париж. Съставките му са коняк, ликьор Cointreau и малко прясно изцеден лимонов сок. Причината за високата цена е конякът 1830 Ritz Reserve, от който са запазени само няколко бутилки. Иначе по света се предлагат напитки, в които се слагат злато, диаманти или перли, които изкуствено вдигат цената.

Източник: Специални предложения на Пикадили