ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> К >> Копър

Копър

Тип: Подправки

Описание:

Той се споменава още в папирусите на древен Египет като лечебно растение, а римските гладиатори били хранени с него за по-голяма издръжливост в битките на арената.
Карл Велики VIII век разпоредил да се отглежда копър във всяка градина. По-късно, през Средновековието, го смятали дори за растение с магически свойства. Копърът е студоустойчив, но обича обилната слънчева светлина. Расте най-добре на обработени, торени и богати почви. Сеитбата му на полето става през февруари до началото на март и от края на август до октомври. Най-високи добиви от него се получават, ако се засее преди зимните студове или рано напролет. За да се ускори поникването, преди това семената се накисват във вода.
Стръковете на копъра са богати на етерично масло, флавоноиди, витамини, пектиноподобни вещества, аскорбинова киселина, желязо и др. Семената също съдържат много етерично масло (40-65%), глицеридно масло, флавоноиди, смоли и витамини С, Р, от групата В, калций и желязо.
Смената се събират през септември и при нужда се доизсушават на сянка.

Използва се за ястия с риба, яйца, извара, салати, сосове, супи. Подобрява салатите, млечните и майонезените сосове, маринати и сирене, таратор, риба, тиквички, зелен боб, постни супи. Семената му са чудесна подправка към киселото зеле, някои туршии и по-мазни меса.

Копърът се използва при хронична сърдечна недостатъчност, за профилактика на пристъпите от стенокардия и за премахване на чревните спазми. Особено ефикасен е при коремни колики при бебетата - за успокояване са сварявакато чай. Голямото количество аскорбинова киселина и желязо го прави незаменим при лечебно хранене на болни от анемия и на тези, които се възстановяват след тежки травми. Препоръчително е при начални форми на хипертония да се консумира пресен зелен копър, да се пият настойки и отвари от него, защото растението намалява артериалното налягане и разширява кръвоносните съдове.