ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Ф >> Фрапе

Фрапе

Тип: Други

Описание:

Кафе фрапе (познато също като гръцко фрапе) на гръцки: φραπές, frapés е ледена напитка от кафе покрита с пяна, която се приготвя от инстантно кафе. Много популярна в Гърция и Кипър, особено през лятото, но добила широка популярност навсякъде по света. Думата фрапе идва от френ. "набиващо се в очи".

Във Франция е нарицателно за всички леки питиета за след ядене, състоящи се от ликьор с натрошен лед. Сервира се с две малки сламки. Приготвя се в блендер от ситно натрошен лед, сладолед, плодов сок, ликьори. Чашата за консумация е champagne saucer. В чашата се поставя ситно натрошения лед, а върху него се прибавят другите съставки. 

Историята на фрапето започва през 1957 г. на Международния Търговски Панаир в Солун. Представителят на компанията Nestlé, Янис Дритсас, представял нов продукт за деца, шоколадова напитка разбиваща се с мляко в шейкър. Служителят на Дритсас, Димитрис Вакондиос потърсил топла вода за своето инстантно кафе, но тъй като не могъл да открие, разбъркал кафето си със студена вода в шейкъра.
Този импровизиран експеримент поставил началото на популярната гръцка напитка. Frappé станала запазена марка на  Nestlé и е сред най-популярните напитки в Гърция.