ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Ш >> Шоколад

Шоколад

Тип: Други

Описание:

Шоколадът е суровина, която влиза в състава на голям брой сурови и преработени храни, произведжда се от семена на тропическото какаово дърво Theobroma. Какаото се култивира от около 3 хилядолетия в Мексико, Централна и Южна Америка, като документирана най-ранна дата на неговото използване се смята 1100 г. Пр. Хр. По-голямата част от Мезоамериканските народи, приготвяли шоколадова напитка, включително и ацтеките, които я направили известна под името xocolātl – дума означаваща „горчива вода“ на езика Нахуатл.

Семената на какаовото дърво имат интензивен горчив вкус, и трябва да са ферментирали за да се подобри вкуса им.
След ферментация, шушулките се сушат, почистват, и изпичат, обвивката се премахва за да останат какаовите зрънца. След това зърната се смилат до какаова маса, която представлява чист необработен шоколад. Тъй като обикновено за да се съхрани за по-дълго време какаовият прах се втечнява, като му се добавят различни добавки, се нарича още и шоколадов ликьор. Течността може да се обработи до два компонента: какаово твърдо вещество и какаово масло. Неподсладеният готварски шоколад (горчив шоколад) съдържа главно какови твърди вещества и масла в различни пропорции. Голяма част от шоколадът консумиран в днешно време е във формата на сладък шоколад, комбиниран с какаови вещества, какаово масло или други мазнини, и захар. Млечният шоколад е сладък шоколад с добавено кондензирано или мляко на прах. Белият шоколад съдържа какаово масло, захар, и мляко, но не и какаови вещества (затова не се счита за изстински шоколад).

Какаовите вещества съдържат алкалоиди като теобромин и фенетиламин, които имат физиологични ефекти върху човешкото тяло. Те се свързват с нивата на серотонин в мозъка. Според някои проучвания приемането на шоколад в умерени количества може да намали кръвното налягане. Тъмният шоколад е широко известен с благотворното си влияние за здравето, включително и значителното количество антиоксиданти, които намаляват образуването на свободни радикали. Наличието на теобромин е противопоказно за някои животни, особено кучета и котки.

Шоколадът е един от най-известните типове храни и аромати в света. Подаръци от шоколад, моделиран в различни форми са станали традиционни за определени празници: шоколадови зайчета и яйца за Великден, шоколадови Дядо Мраз-чета за Коледа, сърца за Свети Валентин. Шоколад се използва също и в студени и топли напитки, за производство на млечен шоколад и горещ шоколад. Най-големия производител на какао на зърна в света е Африка.

Етимология

Думата "шоколад" навлязла в английския език чрез испанския. Как обаче е станала близка за испанския не може да се каже с точност и има множество конкуриращи се обяснения. Най-известната история е, че думата „шоколад“ е дошла от Нахуатл, езикът на ацтеките, от думата "chocolatl". Доста източници смятат за първооснова думата "xocolatl" изградена от думите "xococ" – кисел или горчив, и "atl" – вода или напитка.