ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Я >> Ябълки

Ябълки

Тип: Плодове

Описание:

Ябълката (Malus domestica) е дърво от рода Malus, принадлежащ към семейство Розоцветни (Rosaceae), и е едно от най-широко култивираните дървета. Десертните ябълки са от вида Malus domestica или негов хибрид.

Ябълките са много важна храна във всички по-хладни климати, и вероятно е едно от първите култивирани дървета. В по-голяма степен от който и да е друг плод, вероятно с изключение на цитрусови плодове, ябълките се съхраняват с месеци и запазват голяма част от тяхната хранителна стойност. Зимни ябълки, набрани в късна есен и складирани точно над точката на замръзване са били важна храна в Азия и Европа за хилядолетия, и Северна Америка от заселването на европейци в Северна Америка.

Червени, жълти и зелени, ябълките са си ябълки. Пълни с витамини, антиоксиданти и влакнини, които са жизнено важни за здравето.

Нещо повече - една ябълка преди всяко ядене ще подобри храносмилането ви и ще помогне на организма да усвои по бързо хранителните вещества.

Ябълките съдържат витамин С, калий, калций, магнезий, а също глюкоза, фруктоза и много органични киселини. Особено полезни са при запек, снижават нивото на холестерина и ускоряват изхвърлянето на отровите от организма, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Ябълките подобряват свойствата на кръвта, нормализират кръвното налягане и действат благоприятно на лимфата.