ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Ч >> Червен портокал

Червен портокал

Тип: Други

Описание:

Червеният портокал е хибрид, най-вероятно между помело и мандарина, с древен произход от Сицилия. Името му много добре описва една от най-важните характеристики на този уникален плод - неговият тъмно-червен плътен цвят. Той се дължи на пигмент, наречен антоцианин, който е характерен за цветята, някои плодове и зеленчуци, но не и за цитрусови плодове.

Червените портокали, както всички цитрусови плодове, са източник на витамин С. Един средно голям портокал съдържа 260 мг калий - 15% от препоръчителната дневна доза и 28% от необходимите на организма фибри. Тези плодове са значителен източник и на желязо, калций и витамин А. Червеният пигмент антоцианин е естествен антиоксидант, който намалява риска свързан с много заболявания, вкючително възрастово-дегенеративните болести. Консумацията на червени портокали намалява риска от сърдечни заболявания, някои видове рак, катаракта и натрупване на лош холестерол в кръвта и подпомага възстановителните процеси в организма.

ВИДОВЕ

Трите основни вида червени портокали са Тароко (Италия), Сангуинело (Испания) и Моро (най-новата разновидност на плода), като последният се смята за най-слабо кисел. По-сладки от обикновените портокали, те имат лек привкус на малини и боровинки.

Моро е с най-наситен цвят от трите вида с много тъмно червена месеста част и червеникава кора. Плодът е с много по-силен, сладък и ароматен вкус отколкото обикновен портокал. Предполага се, че води началото си от провинция Сиракуза, Сицилия от началото на 20 век.

Тароко е със средно големи плодове и е най-сладкият, най-сочният и ароматен от трите вида, въпреки че не е с толкова наситено червен цвят. Това е най-популярният вид портокали в Италия. Този сорт е с най-високо съдържание на витамин С измежду всички видове портокали, отглеждани по света, най-вече заради плодородните почви в района на връх Етна. Плодовете се белят лесно и са без семки.

Сангуинело (Сангуинели) е открит в Испания през 1929 г. Той е с червеникава кора, малко семки и приятно сладък вкус. Като характеристики този вид е най-близък до Моро.

УПОТРЕБА

Червените портокали могат да се консумират като обикновените, но са подходящи и за приготвяне на фрешове, различни алкохолни и безалкохолни коктейли, плодови салати, мармалад, италиански сладолед и газирани напитки.