ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> Г >> Грозде

Грозде

Тип: Плодове

Описание:

Още древногръцкият лечител Хипократ е определил гроздето като "Цар на плодовете" и е систематизирал лечебните му качества. В древния Рим прочутият с гастрономическия си усет и пищни пирове Лукул е започвал храненето си с грозде, пиел хубави вина и завършвал винаги с грозде като десерт. Затова и редица специалисти смятат Лукул за основоположник на ампелографията - науката, която изучава свойствата на чудесния плод.

По захарност гроздето е на второ място от всички плодове след банана. Не се препоръчва на диабетици, но пък е идеално за спортисти. В сочните зрънца е полезно всичко - от кожицата до семките. Ципата е богата на баластни вещества, които изхвърлят излишните течности от организма и стопяват мазнините. Затова гроздовата диета е подходяща за онези, които искат да отслабнат. Естествените оцветители мерицитин и кверцитин пък са противоракови средства. Самата вътрешност е букет от витамини, минерали и органични киселини. Витамините А, С и Е осигуряват регенерирането на клетките. Действието им се подсилва и от високото съдържание на калий, магнезий, фосфор и фолиева киселина, нужни за образуването на нови клетки. Гроздовите семки прочистват червата, а козметичните препарати с екстракт от лозови листа пък помагат за намаляване на отоци по ръцете и краката.

Според специалистите най-голямото преимущество на гроздето е, че с високото си съдържание на калий то е много полезно за сърцето и за диуреза. Чаша гроздов сок на ден намалява с 50 % риска от сърдечни заболявания. Сокът стимулира и обмена на вода и соли, като изчиства организма от пикочната киселина, препятствайки образуването на камъни и пясък в пикочопроводните пътища.