ДЕТСКА КУХНЯ
БИЛКИ
ДИЕТИ
ИГРИ
Речник >> П >> Патладжани

Патладжани

Тип: Зеленчуци

Описание:

За тяхна родина се смятат земите в Източна Индия и Китай. Днес патладжаните са разпространени в цял свят, като са известни повече от 200 техни сорта.

Освен като кулинарен деликатес месестият плод, който всички възприемат като зеленчук, е и много полезен. По съдържанието си на хранителни вещества и витамини той не отстъпва на другите есенни зеленчуци, но за съжаление губи част от тях при топлинната си обработка. В плодовете му се съдържат захари, целулоза, мазнини и дъбилни вещества. Откриват се също магнезий, калций, фосфор, желязо, цинк, манган, мед и др., които го правят засищаща и полезна храна. От витамините с най-високо съдържание са С, А, РР, В1, В2, В6 и В9. Консумирането на патладжани понижава нивото на холестерол в кръвта и предотвратява атеросклерозата. Този зеленчук има свойството да подпомага изхвърлянето на течности от организма, като по този начин подобрява работата на сърцето. Препоръчва се в менюто на страдащите от подагра, бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Патладжанът е подходящ при спазване на всички видове диети, защото е сравнително нискокалоричен (18 Kcal на 100 г зеленчук), от друга страна е полезен при анемии.

Патладжаните са едни от малкото зеленчуци, които са с по-добри вкусови качества, докато не са напълно узрели. В пълната си зрялост те увеличават съдържанието си на соланин, от който идва и горчивият им вкус.